HomeSearchOrder listDisclaimerNederlandsEnglishCopyrightFAQContactHelp

Introduction Image Bank WW2

This data bank brings together all images of the Second World War in the collections of
Dutch war and resistance museums, commemoration centers and the Netherlands Institute for
War Documentation (NIOD). The images can be viewed and ordered by everyone.

  • Don't throw it away! Your wartime photographs too can be included as a digital file in Image Bank WW2. Please contact us.
  • You are our source of knowledge. If you have more information about these images, please let us know. Each photograph has a place to register your comments.
  • Information about photo book WW2 in Images.
  • Image Bank WW2 Exhibition available free of charge. More information.

Image Bank WW2 is administered by the NIOD on behalf of participating institutions.

Specials

Bezuidenhout
Het 'vergissings-bombardement' wordt het ook wel genoemd. Het doel van de geallieerde bommen die op zaterdag 3 maart 1945 het Bezuidenhout in Den Haag troffen was het nabijgelegen Haagse Bos. In dit park werden al voor enige tijd V2-raketten opgeslagen door de Duitse raketeenheden. Deze V2-raketten werden sinds september 1944 ingezet voor Duitse bombardementen op geallieerden doeleinden, met name grote steden als Londen en Antwerpen. In een poging om een halt toe te roepen aan deze stroom van raketten, zette de Royal Air Force eenmaal zwaardere toestellen in. In totaal 56 middelzware bommenwerpers van de RAF bereikten Den Haag in de vroege ochtend. De brisantbommen verwoestten de Haagse woonwijk het Bezuidenhout, maar ook de Korte Voorhout en delen van rondom liggende woonwijken. 550 mensen kwamen om, 250 mensen raakten zwaargewond en duizenden mensen werden dakloos. In Nederland hebben alleen de bombardementen op Rotterdam (14 mei 1940) en Nijmegen (22 februari 1944) een hogere tol geŽist.

Naar de film
Nadat de Duitsers het in Nederland voor het zeggen hadden, gold ook voor het uitgaansleven dat alles zijn normale loop moest nemen. Ondanks het overwegend Duitse filmaanbod zaten de zalen voller dan ooit. Het publiek werd een schijnwereld voorgetoverd, waar men de zorgen kon vergeten. Franse en Engelse films waren al in een vroeg stadium voor vertoning verboden. Toen eind 1941 de VS aan de oorlog gingen deelnemen, werden ook Amerikaanse rolprenten van het doek verbannen. De Duitse filmmaatschappijen hadden nu vrijwel het alleenrecht bij de filmdistributie. Zo bracht de combinatie UFA/ToBis in 1941 alleen al 82 films uit. Daaronder veel vrolijke en romantische films, maar ook films met een propagandistisch karakter. Enkele filmproducties, waaronder de antisemitische film 'De eeuwige Jood', moest verplicht worden gedraaid. Vanaf 8 januari 1941 waren bioscopen verboden terrein voor Joden. Een oproep om uit solidariteit met de Joden de bioscopen te boycotten, vond nauwelijks gehoor.

Operatie Manna; voedsel uit de lucht.
Voor de bevolking in het westen van Nederland ontstond in april 1945 een noodsituatie. De hongerdood dreigde, omdat de voedseltransporten over het IJsselmeer stil waren komen te liggen. Om een oplossing te vinden, vonden onderhandelingen plaats tussen de Duitse autoriteiten en vertegenwoordigers van het verzet. Met het eind van de oorlog in zicht stemde een Duitse delegatie onder leiding van Rijkscommissaris Seyss-Inquart in met hulp en werden de geallieerden in de gelegenheid gesteld op aangewezen plaatsen in de Randstad voedseldroppings uit te voeren. Eind april vlogen Amerikaanse en Britse bommenwerpers laag over steden en dorpen om hun ongewone lading uit te werpen. Voor de bevolking een onvergetelijk schouwspel. Juichend en zwaaiend in de straten en op de daken werden de vliegtuigen met hun kostbare goederen begroet.
Vanuit Engeland werden ruim 5500 voedselvluchten uitgevoerd in het kader van operaties Manna en Chowhound.

'Ik kom heusch terug hoor!'
Koningin Beatrix zal op 30 april 2013 afstand doen van de troon. De op 31 januari 1938 geboren 'Trix' moet als gevolg van de Duitse inval op 12 mei 1940 met haar ouders en zusje Irene naar Londen vertrekken.
De oorlogsjaren brengt Beatrix door in gelukkige omstandigheden in het Canadese Rockcliffe Park, Ottawa. Van hieruit keert ze pas op 2 augustus 1945 terug naar Nederland. Soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema bestuurt het vliegtuig.
In bezet Nederland circuleren in de vijf oorlogsjaren foto's van Prinses Beatrix en de andere leden van de Koninklijke familie, hoewel deze door de bezetter waren verboden. Op ťťn van deze illegaal verspreide foto's, die van hand tot hand werden doorgegeven, staat een portret van de jonge Beatrix met de tekst: 'Ik kom heusch terug hoor!'.

More Specials

Image of the day

Collecte foto's 'IndonesiŽ, Voorlichtingsdienst'.
Plaats en datering onbekend.
More information

Education

Students learn about the Second World War through interactive educational activities. Assignments and teachers guides are included.
More information

Institutions

Image Bank WW2 is an initiative of the Netherlands Institute for War Documentation (NIOD) in collaboration with several other institutions.
More information